Призьори делят 20 000 лв. на олимпийска и световна квалификация по плуване

  • АКТУАЛНО СПОРТ
  • 04.06.2019 г.
Призьори делят 20 000 лв. на олимпийска и световна квалификация по плуване

Рекорден награден фонд от 20 400 лв. ще си поделят призьорите в силния международен турнир по плуване Black Sea Cup във Варна. Това обявиха по време на пресконференция в „Залата на славата“ вчера организиторите на престижния спортен форум.


Събитието, което е квалификация за олимпиадата в Токио през 2020 г., ще се състои на басейн „Приморски“ от 7 до 9 юни. Турнирът започва в петък, когато ще бъдат дадени два старта – в дисциплините 800 и 1500 м свободен стил, а официалното откриване е в събота от 17,15 ч. Награждаването е в неделя от 19,30 ч.

Организатори на международната проява, която ще се проведе в рамките на инициативата „Варна – Европейски град на спорта – 2019 г.“, са община Варна, БФПС и ПСК „Черно море“. Участниците в Black Sea Cup ще атакуват квоти освен за летните олимпийски игри, и за световното първенство по плувни спортове на 50-метров басейн в Гуанджу, Южна Корея.

На комплекс „Приморски“ ще плуват елитни състезатели от САЩ, Великобритания, национални състезатели от Турция, Беларус, Унгария, Латвия и България. Във Варна идва и звездата на родното плуване, участничка на олимпиада и световно първенство – Екатерина Аврамова. Организаторите очакват в проявата да се включат над 400 плувци, представителите на домакините от ПСК „Черно море“ са общо 50.

Призьрите ще бъдат възнаградени освен с парични премии и с атрактивни предметни награди. Спонсори на проявата са - община Варна, „Агрополихим“, „Виваком“, „Холдинг Варна“, фондация „Лъки хънт“, „Арена“, хотел „Атлант“ и популярна марка хранителни добавки. Предвидени са и красиви плакети за призьорите.

Black Sea Cup ще бъде по всички правила на ФИНА под ръководството на международен сертифициран съдийски състав. Участниците ще се състезават в отворена система, като класирането ще се определя спрямо възрастовите групи и пола.

Първите трима плувци във всяка дисциплина от съответните възрастови групи ще получат медали и награди, подсигурени от община Варна.

Бонусът за първо място е 4000 лв., за второ – 2000, за трето – 1000, за четвърто – 500 и за пето – 200 лв.

Треньорите на първия мъж и жена по сбор на ФИНА точки от 3 дисциплини ще бъдат възнаградени с по 1500 лв. Предвидени са специални награди (по 1000 лв.) за най-добрите плувци от България – мъж/жена.

Проявата е сред най-престижните събития от календара на Българската федерация по плувни спортове. Миналата година дебютното издание на турнира се проведе при рекорден интерес (участваха повече от 300 плувци от Великобритания, Турция, Румъния и България ) и перфектна организация и бе наблюдавано от множество почитатели на плуването, които окупираха трибуните на ПК „Приморски“. Комплексен победител бе ПСК „Черно море”.

Плувните специалисти неслучайно окачествиха спортното събитие като най-силната плувна надпревара у нас от турнирен характер през последните години.

Много силна оценка за нивото и организацията на Black Sea Cup даде и звездната българска плувкиня Екатерина Аврамова, която участва в спортния форум.

Ръководството на ПСК „Черно море“ изказва благодарност на кмета на община Варна Иван Портних и на общинския съветник и член на УС на клуба Христо Атанасов за организацията на турнира.

По време на пресконференцията шефът на общинската дирекция „Спорт“ Кристиян Димитров обяви: „Събитието е емблематично за града. Очаква се още по-голям интерес от миналото лято – над 400 плувци идват във Варна, за да участват в Black Sea Cup 2019 – олимпийска и световна квалификация. Община Варна подкрепя тази прекрасна инициатива на клуба – хегемон в родното плуване и шампион на България – ПСК „Черно море“.

„Благодаря на г-н Христо Атанасов, инициативата мина основно през него. Плуването е приоритет на община Варна и дирекция „Спорт“, каза Димитров. Той пожела успех на ПСК „Черно море“: „Клубът може да разчита на пълна подкрепа и съдействие от община Варна – логистично и финансово“.

Общинският съветник и член на УС на ПСК „Черно море“ Христо Атанасов благодари на кмета на община Варна – Иван Портних, с чиято подкрепа е осъществена организацията на турнира. Атанасов добави, че Black Sea Cup 2019 е по правилата на ФИНА И ЛЕН. Както и това, че всеки един от участниците, които се представят добре, ще вземат точки.

„Турнирът е прекрасно начинание, което трябва да се превърне в традиция под егидата на община Варна“, категоричен е той.

Зам.-председателят на шампиона на България Миролюб Адамов изказа благодарност към кмета на Варна Иван Портних и всички, които са допринесли за организацията и формирането на рекордния за България награден фонд.

„Ще бъдат раздадени 20 400 лв. парични награди. Ще отличим най-добрите състезатели, ще има и доста предметни награди. Това, което отличава турнира от миналата година, е че сега той ще бъде олимпийска квалификация. И всички чужденци могат да покрият норматив за олимпиада“, коментира Адамов.

Главният треньор на ПСК „Черно море“ Никола Петров изтъкна, че във второто издание на турнира е застъпено още по-мащабно участие на чуждестранни отбори и национални гарнитури.

„Ще участват 20 национални състезатели от Турция, което означава, че качеството ще е още по-високо от миналото лято. Заявки са подали две националки на Беларус, както и от Латвия, два унгарски отбора, в чиито редици също се състезават национали. Очакваме и плувци от САЩ и Великобритания. Фактът, че турнирът е олимпийска квалификация, вдига летвата още по-високо“, каза Петров.

Той изрази надежда, че плувците, които ще дойдат във Варна, ще разнесат мълвата за турнира в своята родина: „Миналата година получихме много положителни оценки, че организацията е била блестяща“.

Наставникът на шампиона на България по плуване анонсира, че феновете на плуването във Варна ще видят на басейн „Приморски“ звездната Екатерина Аврамова, както и 12-тата на световно първенство Габриела Георгиева. „Най-добрият ни състезател Антъни Иванов няма да може да участва. Той няма право спрямо правилата на американските универсиситети да плува в турнири и да получава парични премии, тъй като взема пълна стипендия в Щатите. Любомир Епитропов няма да дойде по същата причина“, обясни Петров. И добави, че в Black Sea Cup ще плуват юношеските национали на България. За тях турнирът е последно контролно преди европейското за младежи, което предстои в началото на юли.

Главният треньор на домакина на турнира разясни, че има две различни таблици за покриване на квоти за олимпиада и световното: „Олимпийските квоти се базират на постижения от предната олимпиада – до 16-то място. Те са сва вида – А и Б. Таблицата за нормативи за световното се определя от ФИНА и е на 1,5 % отстояние от олимпийския норматив“, коментира Петров.

 
Споделете вашето мнение
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close