23 юни - Международен ден на Олимпизма

  • АКТУАЛНО СПОРТ
  • 25.06.2018 г.
23 юни - Международен ден на Олимпизма

Международният олимпийски ден се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948г. От 1989 г. за популяризиране на масовия спорт на 23 юни се организират състезания по бягане. На тази дата през 1894г. в Сорбоната (Париж) по инициатива на барон Пиер дьо Кубертен е основан МОК. Тогава се взема решение за възраждането на Олимпийските игри, като България е една от 14-те държави, участвали в първата модерна Олимпиада в Атина през 1896 г.


За поредна 16-та година Варна отбеляза на 23 юни Международния ден на Олимпизма.

В традиционното кросово бягане по Алеята на Олимпийската слава в Морската градина се включиха възпитаници на варненското Спортно училище „Г. Бенковски“. Групата от млади спортни надежди предаде олимпийския флаг на очакващите ги официални лица, сред които бяха известни варненски спортни деятели. Директорът на дирекция „Спорт“ г-н Кристиан Димитров връчи на участниците сертификат подписан от Президента на МОК – г-н Томас Бах и Президента на БОК г-жа Стефка Костадинова.

Заради бурният вятър на плажа в кв. Аспарухово планираният за този ден турнир по плажен футбол за деца родени през 2002г. бе отменен.

Лошите метрологични условия не попречиха на атлетите от 17 държави да премерят сили в изключително атрактивна и оспорвана надпревара по Кросфит, състояла се на специално изградена арена на площадката под Пантеона и на плаж „Рапонги“.

Организираните на тази дата спортни събития носят заряда и духа на Олимпийските ценности и идеали за съвършенство, мир, уважение и честна игра.

 
Споделете вашето мнение
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close