Върви подготовката за Европейска купа по ветроходство 1-4 октомври 2020

  • АКТУАЛНО СПОРТ
  • 24.09.2020 г.
Върви подготовката за Европейска купа по ветроходство 1-4 октомври 2020

Поредната техническа среща между представители на СК „Черно Море Бриз“, община Варна, Пристанище Варна и ИАМА даде начало на финалнния етап от подготовката за Европейската купа по ветроходство в Клас Лазер, която ще се проведе във Варна между 2-ри и 4-ти Октомври. Организатор на международната проява е Българската федерация по ветроходство с домакинството на Община Варна и СК „Черно море Бриз“.


Срещата се проведе на второ кейно място на Морска гара Варна, където ще бъдат разположени яхтите, участващи в надпреварата. На срещата се обсъдиха и решиха редица въпроси свързани с организацията и логистиката на състезанието. За времето на Регатата любимото място за разходка и отдих на граждани и гости на града ще предложи много адреналин и динамика.

Варна е домакин на Европейската купа в този клас за трети път, а надпреварата е генерална репетиция за Европейското първенство през 2021 г., чийто домакин е гр. Варна. Участие ще вземат състезатели в два олимпийски и едни детски клас, съответно „Лазер Радиал“, „Лазер Стандарт“ и „Лазер 4.7“. Заявките се приемат и в момента. Едновремено с организацията на това събитие върви и подготовката на ЕП Лазер 2021 за жени и мъже в Олимпийските класове Лазер Радиал и Лазер Стандарт за което се очаква да се състезават над 300 яхти.

Лазер е един от най-динамичните и интересни класове, достъпен за всички възрасти - от деца до ветерани, с над 215 000 регистрирани състезатели в световената мащаб. Редица от най-изявените ветроходци, сред които Бен Ейнсли, Иън Пърси, Франческо Бруни и много други са стартирали забележителните си успехи именно от Лазер. Това никак не е случайно, тъй като класът предлага възможност за развитие на комплексни за ветроходството качества. Заради тези си предимства яхтата остава толкова популярна и днес, както когато е пуснат за първи път като плажна лодка през 1969 г.

Макар пандемията да постави под въпрос провеждането на купата, която първоначално беше планирана за май, по предложение на домакина и организаторите, Европейската федерация прецени, че при спазване на всички мерки за безопасност, Варна е домакин, който може да поеме организацията на това спортно събитие.
Споделете вашето мнение
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close