Триумф на българските гимнастички в 26 – то издание на МТ по художествена гимнастика „Царица Маргарита” , 1-2 септември, ДКС - Варна

  • АКТУАЛНО СПОРТ
  • 03.09.2018 г.
Триумф на българските гимнастички в 26 – то издание на МТ по художествена гимнастика „Царица Маргарита” , 1-2 септември, ДКС - Варна

Българската художествена гимнастика бе номер 1 на международния турнир „Царица Маргарита” във Варна.


Това сочи равносметката на медалите след двудневната надпревара, която събра 200 гимнастички от 15 държави. Състезанието бе само седмица преди началото на световния шампионат в столицата е бе в две паралелни състезания – турнир по ФИГ и клубен турнир.

В турнира по ФИГ (Международната федерация по гимнастика), в който се изявиха най-силните състезателки, представителките на родната школа извоюваха 13 медала, от които 8 златни и 5 сребърни. Германките си тръгнаха с 2 златни, 4 сребърни и 2 бронзови отличия, а норвежките – със сребро и 4 бронза. Три бронзови медала спечелиха състезателките на Румъния и 1 бронзов отиде в Азербаджайн. Какво показва погледът отвъд цифрите?

Българската школа, която е твърдо сред водещите на планетата в този красив спорт, продължава да удържа традициите и да създава таланти на световно ниво. Нашите състезателки, които видяхме във Варна, няма да играят на шампионата в София, но пък демонстрираха завидна класа и се откроиха значително над конкуренцията.

Заслужава да се отбележи фактът, че много интересни изпълнения видяхме и във всички възрасти и категории на клубния турнир, който също премина с участие на гимнастички от чужбина. Потвърди се, че клубовете по места работят много сериозно и нистина са ковачници на таланти – във Варна се представиха школите от „Черноморец”, Бс, „Етър – Елит”, ВТ, „Импала”, СЗ, „Левски – Триадица”, „МИГ Гергана”, Дч, „Тракия”, Пд, и варненските „Грация” и „Чар – ДКС”. Отличия в клубния турнир заслужиха таланти от всички центрове. Според специалистите в такива състезания трябва много внимателно да се гледа играта на малките, на подрастващите, тъй като именно те са бъдещето на родната художествена гимнастика.

В заключение: Само аплаузи заслужават органиазторите на турнира „Царица Маргарита” и създателят и президент на проявата Анелия Атанасова. За 26 години история това хубаво състезание не само се наложи като един от най-престижните турнири в календара на родната федерация, но извървя дълъг път и към световната купа, към привличането на състезателки от много и различни краища на света, което пък е реклама на родната школа и на България въобще. Самият факт, че само седмица преди шампионата на планетата във Варна си дадоха среща гимнастички от 15 държави, е достатъчно доказателство за авторитета на този турнир. Към това прибавяме факта, че той е отлично поле за изява не само на най-добрите, на елита, а и на децата от всички възрасти, които се докосват до майсторството на големите и усещат тръпката на спортното състезание.

 
Споделете вашето мнение
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close